Mi az a szürkehályog, és kikre jelent veszélyt?
A szürkehályog egy meglehetősen gyakori, a szemlencsét érintő, az életkorral összefüggő szembetegség. Ennek során a szemlencse “beszürkül” és homályossá válik, ami nagyban megnehezíti a látást. A szürkehályog jellemzően 60 éves kor felett fordul elő, ám fiatalabb korban is kialakulhat. Kutatások szerint főbb kockázati tényezői közé tartozik a genetikai hajlam öröklődése, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint az erős napfénynek való hosszabb ideig tartó kitettség. Ezeken túl bizonyos gyógyszerek, például a kortikoszteroidok rendszeres használata is növelheti a szürkehályog kialakulásának esélyét.
Mik a szürkehályog leggyakoribb tünetei?
A szürkehályog leggyakoribb tünetei közé tartozik a homályos, ködös látás, a fényérzékenység, a kettős látás az egyik szemben, a színek fakóbbnak látása, a nagyobb fényigény az olvasáshoz, illetve a szürkületi vagy éjszakai látási nehézségek. Ezek a tünetek idővel súlyosbodhatnak, és jelentősen megnehezíthetik az alapvető, mindennapi tevékenységek elvégzését, így súlyos hatással lehetnek az életminőségre, ezért a megfelelő kezelés kulcsfontosságú.
Milyen természetes készítményekkel csökkenthetjük a szürkehályog kockázatát és csillapíthatjuk annak tüneteit?
Szerencsére számos szemvédő ételt és természetes készítményt alkalmazhatunk a szürkehályog megelőzésére és enyhítésére. Ezek közé tartoznak például az alábbiak:
C-vitamin
Kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin rendszeres pótlása segíthet csökkenteni a szürkehályog kialakulásának kockázatát azáltal, hogy megvédi a szemlencsét a gyulladásokért felelős oxidatív stressztől. A C-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak a citrusok, a bogyós gyümölcsök, a kiwi, a brokkoli és a paprika is, melyeket ajánlott a változatos étrend részeként fogyasztani. Ezeken felül alkalmazhatunk fokozott hatású, C-vitaminban bővelkedő étrend-kiegészítőket is, mint például a Mannavita Homoktövis Gyümölcslé.
E-vitamin
Az E-vitamin egy erős antioxidáns, így szintén védi a szemlencsét az oxidatív károsodástól. Kutatások szerint az E-vitaminban bővelkedő étrendet fogyasztóknál jelentősen alacsonyabb a szürkehályog előfordulásának kockázata. Leggazdagabb forrásai közé tartoznak például a magvak és a hidegen sajtolt növényi olajok is.
Lutein és zeaxantin
A lutein és zeaxantin karotinoid vegyületek a szem sárgafoltjában is nagy koncentrációban megtalálhatók, ahol segítenek megóvni a retinát a károsodástól. Kutatások kimutatták, hogy az luteinben és zeaxantinban gazdag étrend csökkentheti mind a szürkehályog, mind pedig az életkorral összefüggő makuladegeneráció, vagyis sárgafoltsorvadás kockázatát. Megfelelő szintjükről többek között leveles zöldségek, tojás, valamint sárga és narancssárga színű gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával gondoskodhatunk.
Omega-3 zsírsavak
Az omega-3 zsírsavak szintén bizonyítottan védik a szem egészségét, és a szürkehályog megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet játszhatnak. Az omega-3 zsírsavak kiváló forrásai a magvak, mint például lenmag és a dió, az olajos halak, köztük a lazac és a szardínia, valamint az omega-3 zsírsavakat nagyobb koncentrációban biztosító étrend-kiegészítők, mint például a Mannavita MegaKrill.
Cink
A cink egy esszenciális ásványi anyag és elektrolit, amely számos alapvető testi folyamatban játszik kulcsfontosságú szerepet, és a szem egészségét is segíthet megőrizni. Kutatások szerint rendszeres pótlása csökkentheti a szürkehályog kockázatát, így a cinkben gazdag ételek, köztük a hüvelyesek, a marhahús, és az osztriga, valamint a cinket tartalmazó készítmények, mint például a Mannavita ElektronyK+ fogyasztása sokak számára előnyös lehet.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/conditions/cataract/
https://examine.com/summaries/1Y4Ped/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK539699/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23715849/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35702455/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18090901/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18195226/
Fotó: SHVETS production