A C-vitamin fontossága
A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, melynek rendszeres bevitele kiemelkedően fontos. Érdekes módon a C-vitamin képes pro-oxidánsként és antioxidánsként is viselkedni, attól függően, hogy a testünknek éppen mire van szüksége. Ez a komplex, természetes mechanizmus lehetővé teszi, hogy a C-vitamin különféle funkciókat szolgáljon szervezetünkben. Hogy mik ezek a fontos feladatok?
A C-vitamin antioxidáns hatása miatt képes megkötni a káros szabad gyököket szervezetünkben, illetve egyedi szerkezete lehetővé teszi, hogy hatást gyakoroljon a különböző idegrendszeri panaszokra, köztük a depresszióra is. Neuroprotektív hatása mellett hozzájárul még a megfelelő véráramláshoz, emellett a herék védelméhez és a megfelelő tesztoszteronszint fenntartásához is. A C-vitamin a hasnyálmiriggyel is kölcsönhatásba léphet, illetve modulálhatja a kortizol nevű, hosszútávon egészségromboló hatást kifejtő stresszhormon felszabadulását.
Hogyan gondoskodjunk a C-vitamin megfelelő beviteléről?
A C-vitamin napi ajánlott mennyisége átlagosan 150-200 milligramm, ám ez függ a körülményektől is, így egyénenként változhat. Rendszeres, napi pótlása mindenki számára kiemelkedően fontos, hiszen vízben oldódó vitamin lévén hamar kiürül a szervezetünkből. Egészséges és változatos táplálkozás mellett a legtöbben képesek vagyunk elegendő mennyiséget bevinni ebből a kulcsfontosságú vitaminból, ám ha egészségügyi okok miatt fokozott bevitelre van szükségünk, az alábbiak kiváló választásnak bizonyulnak.
1. Homoktövis
A homoktövis sokunk számára ismert immunerősítő hatásáról. Ez a C-vitaminban és más antioxidáns hatású vegyületekben is kiemelkedően gazdag bogyós gyümölcs hosszú múltra tekint vissza a népi gyógyászatban, ám ma is sokan alkalmazzák a C-vitamin pótlására, kifejezetten a hidegebb hónapokban. A magjából kinyert olaj alkalmazása épp olyan elterjedt, mint nyers gyümölcsének, vagy az abból készült gyümölcslének a fogyasztása. Utóbbi remek módja a C-vitamin és más immunerősítő tápanyagok természetes pótlásának. Ha mi is megtapasztalnánk a homoktövis egészségvédő hatásait, a Mannavita Homoktövis 100%-os Direktlé kiváló választás számunkra. Nem csak az immunrendszer erősítésére ajánlott, hanem a megfázás megelőzésére és a gyulladások csökkentésére is alkalmazható.
2. Csipkebogyó
A hazánkban széles körben ismert és fogyasztott csipkebogyó a homoktövishez hasonlóan természetesen gazdag C-vitaminban. A belőle készült teát, főzetet vagy lekvárt sokan rendszeresen alkalmazzák a hidegebb hónapokban a megfázás és a meghűlés kezelésére, illetve az immunrendszer általános erősítésére és az ellenállóképesség fokozására. A csipkebogyó a C-vitamin mellett említésre méltó mennyiségben tartalmaz még vasat, magnéziumot és B-vitaminokat is, melyek mind hozzájárulnak szervezetünk általános védelméhez.
3. Természetes gyümölcskoncentrátumok
A gyümölcskoncentrátumok egy vagy több egészségvédő, C-vitaminban gazdag gyümölcs koncentrátumát tartalmazzák, így hatásukat szélesebb körben fejthetik ki. A Mannavita ZeoFlavin-C 10 féle C-vitaminban, antioxidánsokban és más egészségvédő hatóanyagokban gazdag gyümölcsből készült és az egész család számára kiváló a C-vitamin és más tápanyagok természetes pótlására. Olyan gondosan összeválogatott gyümölcsöket tartalmaz, mint például a fent említett homoktövis és csipkebogyó, illetve található még benne fekete bodza, fekete szeder és kékszőlő is, melyek szinergikus egységének köszönhetően fokozottabban fejti ki egészségvédő hatását.
A fenti információk tájékoztató jellegűek.
Források:
https://examine.com/supplements/vitamin-c/
https://examine.com/supplements/sea-buckthorn/
https://examine.com/supplements/rose-hip/