Az influenzáról röviden
Ezt a könnyen terjedő, meglehetősen gyakori vírusos fertőzést, amely a légzőrendszert, főként a tüdőt és a légutakat érinti, az influenza A, B, vagy C vírusok okozzák. Az influenza különösen a téli hónapokban fordul elő, és évente milliókat betegít meg világszerte. Lappangási ideje jellemzően 1-4 nap, gyakori tünetei pedig a magas láz, a köhögés, a torokfájás, az orrfolyás, az izomfájdalmak, valamint a fáradtság.
Az influenza főbb kockázati tényezői
Azok, akiknek gyenge az immunrendszerük, az idősek, a kisgyermekek, valamint akik krónikus betegségektől szenvednek, nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Az évszakok változása, különösen a hűvösebb hónapok beköszönte hozzájárul az influenza terjedéséhez, ugyanis a száraz, hideg levegő elősegítheti a vírusok túlélését és terjedését, ezáltal növelve az influenzajárvány kockázatát.
Milyen étrend-kiegészítők segíthetnek az influenza legyőzésében?
1. Fekete bodza
A fekete bodza gazdag flavonoidokban, különösen az antociánokban, amelyek ismertek antivirális és immunerősítő tulajdonságaikról. Vizsgálatok szerint ezek a vegyületek segíthetnek csökkenteni az influenza tüneteinek időtartamát és súlyosságát is.
Ajánlott termék felnőttek számára: Sambucol Fekete Bodza Immuno Forte
Ajánlott termék gyermekek számára: Sambucol Fekete Bodza Szirup Gyermekeknek
2. Bíbor kasvirág
Az ehinácea, vagy bíbor kasvirág támogathatja az immunrendszert a benne található alkamidok segítségével, amelyek serkentik a fagocitózist, segítve a szervezetet a vírusok elleni hatékonyabb küzdelemben. Az ehinácea immunmodulációs hatásai továbbá csökkenthetik az influenza tüneteinek időtartamát.
Ajánlott termék: Zafír Bíbor Kasvirág Olajkapszula
3. Gyömbér
A gyömbér fő aktív hatóanyaga, a gingerol erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Kimutatták továbbá, hogy gátolhatja az influenza vírusok szaporodását, illetve enyhítheti a tünetek súlyosságát is.
4. Fokhagyma
A fokhagymában található allicin erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen túl támogathatja az immunrendszert, fokozva a szervezet ellenállóképességét az influenza vírusokkal szemben.
5. C-vitamin
Az aszkorbinsav, vagy hétköznapi nevén C-vitamin, kulcsfontosságú az immunvédelem szempontjából. Kimutatták, hogy elősegítheti a fehérvérsejtek termelését és működését, amelyek fontos szerepet játszanak az influenzás fertőzések leküzdésében.
6. Cink
A cink befolyásolja az immunválaszt és gátolja az influenza vírusok szaporodását a szervezetben. Kiemelkedően fontos továbbá az immunsejtek megfelelő működéséhez, és segíthet lerövidíteni az influenza tüneteinek időtartamát, amennyiben időben megkezdik alkalmazását.
7. Manuka méz
A Manuka mézben kimagasló koncentrációban megtalálható metilglioxál erőteljes antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így alkalmazása kifejezetten ajánlott influenza esetén. Nem csak a vírus legyőzésében segíthet, hanem enyhítheti a torokfájást és csillapíthatja a köhögést is, amelyek az influenza gyakori tünetei. Influenza esetén javasolt MGO 250+ / UMF 10+ és MGO 400+ / UMF 12+ közötti erősségű, magas minőségű Manuka mézet fogyasztani.
Ajánlott termék: Melora Manuka Méz MGO 300+
A fenti információk tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyre szabott orvosi tanácsadást és ellátást! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK22148/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK459363/
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7152362/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7347422/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4441164/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23700397/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC9967670/
https://www.sciencedirect.com/S018844091
https://www.researchgate.net/262778420
Fotó: Mikhail Nilov