A folsav fontossága kiemelkedő
A természetes formájában folátként, szintetikus formájában folsavként is ismert B9-vitamin fontossága kiemelkedő. Mivel a köznyelvben a folsav elnevezés ismertebb, így ebben a cikkben is így utalunk erre a vitaminra. A folsav egy olyan vízben oldódó vitamin, mely többek között szerepet játszik a DNS előállításában és regenerálásában, illetve a vörösvérsejtek termelésében is. Ha nem viszünk be elég folsavat az étrendből, illetve ha szervezetünk nem képes megfelelően felszívni és hasznosítani azt, akár néhány hét alatt kialakulhat a folsavhiány, mely akár vérszegénységhez, és más súlyos panaszokhoz is vezethet. A hiányállapot gyógyszermellékhatások, genetikai mutációk, illetve betegségek, például Crohn-betegség következtében is jelentkezhet.
Terhesség során fellépő folsavhiány
A folsav megfelelő bevitele különösen fontos a terhesség alatt. Ez a vitamin ugyanis segíthet megelőzni az úgynevezett neurális csőhibákat csecsemőknél. Ezek közé tartozik például a spina bifida, másnéven a nyitott gerinc, az anenkefália, vagyis az agy részleges vagy teljes hiánya, illetve az agysérv is.
Mik a folsavhiány leggyakoribb tünetei?
A folsavhiány, illetve az annak következtében kialakult anémia jelei egyénenként változhatnak, ám az állapot legjellemzőbb tünetei az alábbiak:
- fáradtság
- energiahiány
- letargia
- zavartság
- ingerlékenység
- depresszió
- izomgyengeség
- látászavarok
- légszomj
- fokozott őszülés
- sebek és fekélyek a szájban
- duzzadt, fájó vagy vörös nyelv
- növekedési problémák
- perifériás neuropátia
- paresztézia, más néven bőrérzékelés-zavar, mint például bizsergés, szúrás, zsibbadás
- kognitív zavarok, mint például problémák a memóriával, a megértéssel és az ítélőképességgel
- sápadt bőr
A B12-vitamin hiányának jelei gyakran megegyeznek a folsavhiány bizonyos tüneteivel. Gyakran csak akkor észleljük a panaszokat, amikor azoknak már szövödményei is vannak, mint például a vérszegénység. Az esetleges hiánybetegségek feltárása érdekében végeztessünk rendszeres szűrővizsgálatokat.
Mik a folsavhiány kialakulásának legjellemzőbb kockázati tényezői?
- terhesség
- idős kor
- rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás
- vitaminszegény étrend
- az ételek túlfőzése, hiszen ez jelentősen roncsolja a vitaminokat
- kóros egészségügyi állapotok, például sarlósejtes betegség
- bizonyos gyógyszerek fogyasztása
- genetikai polimorfizmus
- malabszorpciós szindrómák, felszívódási zavarok, melyek mögött például cöliákia és más gyulladásos bélbetegségek is állhatnak
Hogyan előzhetjük meg a folsavhiány kialakulását?
Szerencsére a változatos és egészséges táplálkozásnak köszönhetően megfelelő mennyiségű folátot, folsavat tudunk bevinni. Igény esetén természetesen étrend-kiegészítőket is fogyaszthatunk, melyek magas koncentrációban biztosítják e kulcsfontosságú vitamint. Lássuk, milyen ételeket ajánlott gyakran fogyasztani a hiányállapot elkerülése érdekében:
- zöld leveles zöldségek, mint a brokkoli és a spenót
- kelbimbó
- spárga
- gombák
- hüvelyesek, például bab és zöldborsó
- paradicsom és paradicsomlé
- búzakorpa
- citrusfélék
- banán
- görögdinnye
- tojás
- vese, máj és más szervhúsok
- baromfi
- sertéshús
- kagylók
Ajánlott étrend-kiegészítők a hiányállapot megelőzésére és csillapítására
Mannavita Ferro Flavonoid Lekvár - Öt, tápanyagokban gazdag gyümölcs koncentrátumából készült, és hatékonyan alkalmazható mind folsavhiány, mind pedig vashiány és vérszegénység esetén.
Mannavita Chlorella Tabletta - A természet egyik multivitaminjaként is ismert chlorella alga a vizsgálatok szerint nagyobb mennyiségben tartalmaz folátot és vasat, mint bármely más eddig ismert növény. Fogyasztása kifejezetten ajánlott vegánok, vegetáriánusok, illetve más növényi alapú étrendet követők számára.
Mannavita Nemes Sörélesztőpehely + B12 - A szuperétel státuszt méltán elnyerő nemes sörélesztő számos B-vitamint tartalmaz, köztük a B9-vitaminként is ismert folsavat, illetve B12-vitamint is. Nem csak a folsavhiány megelőzésére és kezelésére, hanem a növényi alapú étrend kiegészítésére, illetve ételízesítésre is kiváló.
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535377/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29763170/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9040515/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24284617/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC7551956/