Miért van szükségünk a cinkre?
A cink esszenciális tápanyagnak számít, ami azt jelenti, hogy testünk nem képes előállítani, ezért a napi táplálkozásunk során oda kell figyelnünk, hogy cinkben gazdag ételeket is fogyasszunk. Nagyon fontos, hogy a cinket tárolni sem tudja a szervezetünk, ezért a folyamatos pótlás elengedhetetlen egészségünk megőrzése szempontjából.
Szakértők szerint a cink a második legnagyobb mennyiségben előforduló nyomelem a szervezetben, jelen van minden sejtünkben. Több mint 300 enzim működéséhez szükséges a jelenléte, ugyanis ezek szükségesek a megfelelően működő anyagcseréhez, emésztéshez, idegrendszerhez és még számos létfontosságú folyamathoz. Ne feledkezzünk meg az immunrendszer működésében betöltött fontos szerepéről sem.
A test növekedése és fejlődése, valamint az ízlelés és a szaglás megfelelő működése szempontjából is fontos, hogy megfelelő mennyiségű cinket fogyasszunk naponta. Mivel a megfelelő íz- és szaglás szempontjából kulcsfontosságú enzimek egyike ettől a tápanyagtól függ, a cinkhiány csökkentheti íz- és szaglási képességünket.
Melyek a cink élettani hatásai?
Számos kutatás vizsgálta már a cink élettani hatásait, melyeknek eredményeképpen ma már a szakértők pontosan tudják, hogy miért is fontos szervezetünk számára. Nézzük!
Erősíti az immunrendszert
A cink segít megőrizni az immunrendszer erősségét. Mivel szükséges az immunsejtek működéséhez és a sejtjelátvitelhez, ennek hiánya legyengült immunválaszhoz vezethet. Mindemellett a cink-kiegészítők bizonyos immunsejteket stimulálnak, csökkentik a fertőzések kockázatát és az oxidatív stresszt, sőt, kimutatták, hogy napi 80-92 mg cink akár 33%-kal is csökkentheti a megfázás időtartamát.
Segíti és gyorsítja a sebgyógyulást
A cinket általában a kórházakban használják égési sérülések, fekélyek és bizonyos bőrsérülések kezelésére. Mivel a cink kulcsfontosságú szerepet játszik a kollagénszintézisben, az immunműködésben és a gyulladásos folyamatok megfékezésében, ezért van ilyen fontos szerepe a sebek gyógyulásában.
Egy 12 hetes vizsgálatban 60, diabéteszes lábfekélyben szenvedő ember vett részt. A vizsgálat során a résztvevőket napi 200 mg cinkkel kezelték, majd a vizsgálati időszak végén azt tapasztalták, hogy a fekély mérete jelentősen csökkent a placebocsoporthoz képest.
Segít az aknés bőr kezelésében, gyógyításában
Az aknét az olajtermelő mirigyek elzáródása, valamint baktériumok és gyulladások okozzák. Egyes tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy mind a helyi, mind az orális cinkkezelés hatékonyan kezelheti a pattanásokat azáltal, hogy csökkenti a gyulladást. Megfigyelték azt is, hogy azoknak a szervezetében, akik akne miatt szenvednek, alacsony a cink szintje, ezért a cinket tartalmazó étrend-kiegészítők hatékonyak lehetnek a számukra.
Csökkenti a gyulladásokat
A cink csökkenti az oxidatív stresszt és bizonyos gyulladást okozó fehérjék szintjét a szervezetben. Az oxidatív stressz krónikus gyulladáshoz vezethet, amely hosszútávon megnöveli az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint például a szívbetegség, daganatos betegség és a demencia. Ezzel kapcsolatban vizsgálatokat is végeztek a szakemberek, amelyek során megállapították, hogy azoknál az idősebb embereknél, akik napi 45 mg cinket kaptak, nagyobb mértékben csökkentek a gyulladásos markerek, mint a placebocsoportban.
Milyen tünetei vannak a cinkhiánynak?
A szakemberek szerint a súlyos cinkhiány viszonylag ritka. Ha mégis kialakul, akkor a legtöbbször növekedési és fejlődési zavart, késleltetett nemi érettséget, bőrkiütéseket, krónikus hasmenést, sebgyógyulási zavart, valamint viselkedési problémákat okoz.
Enyhébb esetekben a cinkhiány az immunrendszer meggyengüléséhez vezethet, amely viszont megnöveli a fertőzésekre való hajlamot.
A szakemberek szerint a cinkhiány gyakoribb:
- emésztőrendszeri megbetegedésekben szenvedőknél, pl. Crohn-betegség
- vegetáriánusoknál és vegánoknál
- terhes és szoptató nőknél
- azon idősebb csecsemőknél, akiket kizárólag anyatejjel táplálnak
- alultáplált embereknél, beleértve az anorexiában és a bulimiában szenvedőket is
- krónikus vesebetegségben szenvedőknél
- alkoholisták esetében
Az enyhe cinkhiány jellemző tünete lehet a hasmenés, a csökkent immunitás, a haj elvékonyodása, az étvágycsökkenés, a hangulati zavarok, a bőrszárazság, a termékenységi problémák és a lassú sebgyógyulás.
Honnan pótolhatjuk a szükséges cinket?
A cinket természetes forrásból és étrend-kiegészítők segítségével is pótolhatjuk. Természetes cinkforrások közé tartoznak:
- Kagylófélék: osztriga, rák, kagyló, homár
- Hús: marha, sertés, bárány
- Baromfi: pulyka és csirke
- Hal: lepényhal, szardínia, lazac és nyelvhal
- Hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, feketebab, vesebab
- Diófélék és magvak: tökmag, kesudió, kendermag
- Tejtermékek: tej, joghurt és sajt
- Tojás
- Teljes kiőrlésű gabonák: zab, quinoa, barna rizs
- Bizonyos zöldségek: gomba, kelkáposzta, borsó, spárga
Az állati eredetű termékek, például a hús és a kagylók nagy mennyiségű cinket tartalmaznak olyan formában, amelyet a szervezet könnyen felszív. Ezzel szemben a növényi eredetű források kevésbé jól szívódnak fel.
Ha úgy érezzük, hogy természetes forrásból nem tudjuk biztosítani a megfelelő cinkmennyiséget, akkor választhatunk étrend-kiegészítőt is. A MANNAVITA Webáruházban kapható ElektronyK+ elektrolit por kényelmes és biztonságos választás, hiszen naponta csupán egy adagolókanálnyi mennyiséget kell feloldani vízben vagy narancslében. Az ElektronyK+ italpor a cinken kívül még számos létfontosságú mikrotápanyagot tartalmaz, így egy komplex támogatást nyújthat egészségünk megőrzéséhez.
Forrás:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/%20Zinc-HealthProfessional/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4902399/
https://nutritiondata.self.com/foods-000124000000000000000-3w.html?
https://www.healthline.com/nutrition/zinc