A Manuka méz egészségvédő hatásairól már több bejegyzés is beszámolt az oldalon (ezeket itt olvashatjuk). A “Kedvenc téli ételeink” cikksorozat mai összefoglalójában azonban azokat a hatásokat és felhasználási módokat vesszük szemügyre, melyek miatt különösen érdemes a Manuka mézet karácsony táján beszereznünk és mindig kéznél, vagy legalább a konyhaszekrényünkben tartanunk. Lássuk, melyek ezek!
A Manuka méz rendkívül erős antimikrobiális hatással rendelkezik
A mézhez hasonlóan a Manuka méz is rendelkezik antimikrobiális hatással, sőt, ez sokszorosa annak, mint amit a hagyományos méz esetében megfigyelhetünk. Kiemelkedő antivirális, antibakteriális és antifungális tulajdonságai mellett a Manuka méz természetes antibiotikumként is hat, így több területen is megtapasztalhatjuk egészségmegőrző és -fokozó hatásait. Sőt, mi több, külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk. Legyen szó az ünnepek alatt a konyhai sürgés-forgás során keletkezett apróbb sebek, égési sérülések tisztításáról és gyógyításáról, szájüregi panaszok kezeléséről, vagy gombák, baktériumok, illetve vírusok okozta megbetegedésekről, a Manuka mézre az ünnepek alatt is számíthatunk.
A Manuka méz védheti idegrendszerünket és fokozhatja energiaszintünket
Tudjuk, hogy a méz és a Manuka méz gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, polifenolokban és más antioxidánsokban is. Ide tartoznak például a B-vitaminok, a kvercetin vagy a luteolin is. Ezeknek köszönhetően a Manuka méz jótékony hatással lehet idegrendszerünkre, energiaszintünkre, illetve memóriánkra is, ráadásul a benne lévő vegyületek a koncentrációnkat is képesek lehetnek javítani. Sajnos a karácsonyi időszak sokak számára szellemileg megterhelő lehet, ezért a Manuka mézet nem csak immunrendszerünk erősítésére ajánlott fogyasztani, hanem a stressz okozta panaszok elkerülésére is.
Ajándékozzunk egészséget!
Saját és szeretteink egészségének megőrzése mindannyiunk számára rendkívül fontos. A Manuka méz kiváló ajándék még azok számára, akik “nem kérnek semmit”, vagy akiknek “már mindenük megvan”. Ők is biztosan örülni fognak a Manuka méznek, ha elmondjuk nekik, mennyi mindent tehet egészségükért ez az aranyló csodaszer.
A fentiek mellett a Manuka méz hatékonyan alkalmazható:
- A gyomor védelmére
- Az emésztés elősegítésére
- Bőrpanaszok, mint például az akné kezelésére
- A megfázás tüneteinek csillapítására
- A nehezen szűnő fertőzések, mint például a Candida, a Staphylococcus, vagy a H. pylori okozta panaszok kezelésére - külsőleg és belsőleg egyaránt
- Különböző gyulladások és fájdalmak csillapítására
- Szájüregi és fogászati panaszok megelőzésére és kezelésére
Hogyan válasszunk Manuka mézet?
Ügyeljünk rá, hogy eredeti, prémium minőségű, Új-Zélandról származó Manuka mézet vásároljunk. A márkánként gyakran eltérő jelöléseket illetően az MGO a Manuka méz metilglioxál tartalmát jelzi, az UMF (Unique Manuka Factor) a metilglioxál mellett pedig a Manuka mézben megtalálható letoszperin, DHA, illetve HMF tartalomra is utal. Az MGO és az UMF számok nem felcserélhetőek, ami sokszor zavaró lehet, hiszen kevesen tudják, hogy az MGO 250+ erőssége például megegyezik az UMF 10+ erősségével. Ezek mellett néhány méz KFactor jelölést is kaphat, ami többek között a Manuka méz magas tisztaságát, antioxidáns-tartalmát és kaptárig való nyomonkövethetőségét is jelöli.
Mindennapos egészségvédelemhez és megelőzéshez használhatunk 250+ MGO (10+ UMF) körüli erősségű Manuka mézet, mint például a Manuka Health Manuka Méz 250+ MGO.
Komolyabb panaszok, illetve fertőzések kezeléséhez érdemes erősebb, 550+ MGO (UMF 16+) feletti változatokat igénybe vennünk, mint például a Manuka Health Manuka Méz 550+ MGO.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Egy évesnél fiatalabb gyermekeknek számára a Manuka méz fogyasztása ellenjavallt!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC5302252/