A Candida az egészséges szervezetben is jelen van. Mindaddig nem okoz gondot, amíg a nem kórokozó baktériumoknak köszönhetően az egyensúly fennáll a jó és a káros baktériumok között. Ha ez az egyensúly valamilyen okból felborul, a Candida elszaporodik és különböző egészségügyi problémákat okoz.
A Candida fertőzést mindig szakorvosnak kell igazolni, illetve a Candida diétát is szakorvos felügyelete mellett érdemes végezni. A diéta lényege, hogy a túlságosan elszaporodott Candida gombától megtisztítsuk a szervezetet. Maga a diéta két lépcsőből áll, az első egy rövidebb, intenzívebb szakasz, míg a második egy hosszabb és kevésbé szigorú időszak.
A Candida diéta első szakasza
Az első, intenzív szakaszban minden olyan alapanyagot ki kell iktatni a táplálkozásunkból, ami a Candida gombát táplálja. Két fő összetevőre érdemes koncentrálni, ez pedig a cukor és a szénhidrát. Ebben az első szakaszban az a legjobb, ha teljesen el tudjuk hagyni ezeket az összetevőket, mert így hatékonyabb lesz a diéta további része.
Az első szakasz általában csak 1-2 hétig tart. Ezalatt az időszak alatt kerüljük a cukor- és szénhidráttartalmú ételeket, beleértve a nyers gyümölcsöket, illetve a mézet is. A szakemberek szerint az első szakasz célja, hogy tehermentesítsük az emésztőrendszert, illetve eltávolítsuk a lehető legtöbb méreganyagot a szervezetből.
A Candida diéta második szakasza
A Candida diéta második szakasza hosszabb, nők esetében 3-6 hónapig, férfiak esetében pedig 1-2 hónapig ajánlott a diétát alkalmazni.
A diéta időtartama alatt ajánlott ételek
Alacsony cukortartalmú gyümölcsök: citrom, lime - de csak kis mennyiségben
Nem keményítőtartalmú zöldségek: spárga, kelbimbó, káposzta, brokkoli, kelkáposzta, zeller, uborka, padlizsán, hagyma, spenót, cukkini, paradicsom - nyersen vagy párolva
Gluténmentes gabonák: köles, quinoa, zabkorpa és hajdina
Kiváló minőségű fehérjék: csirke, tojás, lazac, pulyka és szardínia
Egészséges zsírok: avokádó, olajbogyó, finomítatlan kókuszolaj, lenolaj, extra szűz olívaolaj és szezámolaj
Tejtermékek: vaj, ghee, bio kefir vagy natúr joghurt
Diófélék és magvak: mandula, napraforgómag, kókuszdió vagy lenmag
Gyógynövények és fűszerek: fekete bors, só, fahéj, kapor, fokhagyma, gyömbér, oregano, rozmaring, paprika, kurkuma és kakukkfű
Fűszerek: almaecet
Cukor nélküli édesítőszerek: stevia, eritrit és xilit
A diéta során kerülendő ételek
Az ajánlások nagyrésze tapasztalati úton szerzett ajánlás, a szakértők további vizsgálatokat tartanak szükségesnek ahhoz, hogy bizonyítani tudják a Candida diéta hatékonyságát. Azok, akik sikerrel alkalmazták ezt a diétát úgy vélik, hogy a cukor, a glutén, az alkohol és a legtöbb tejtermék táplálja magát a Candidát, és hozzájárul a túlszaporodásához.
A candida diéta során kerülendő élelmiszerek listája a következőket tartalmazza:
Magas cukortartalmú gyümölcsök: banán, datolya, mazsola, szőlő és mangó
Glutént tartalmazó gabonák: búza, rozs, árpa és tönköly
Bizonyos húskészítmények: felvágottak és tenyésztett halak
Finomított olajok és zsírok: finomított étolajok, margarin
Fűszerek: ketchup, szójaszósz, fehérecet, BBQ szósz, torma vagy majonéz
Bizonyos tejtermékek: sajt, tej és tejszín
Cukor és mesterséges édesítőszerek: aszpartám, agavé, nádcukor, kukoricaszirup, méz, juharszirup, melasz és a hagyományos kristálycukor
Diófélék közül: földimogyoró, kesudió, pekándió és pisztácia
Koffein, alkohol és cukros italok: koffeintartalmú teák, kávé, energiaitalok, szóda, gyümölcslé, sör, bor vagy szeszes italok
Adalékanyagok: itrátok vagy szulfátok